De Konijnenbelt

 

27 november 2018

Nieuwe roede voor de Konijnenbeltsmolen is gearriveerd

OMMEN - Nog even en dan draait de Konijnenbeltsmolen in Ommen weer met vier wieken. Meer dan een jaar is de molen aan de Zwolseweg dan gekortwiekt geweest. De molenmaker gaat de komende week aan de slag niet alleen met het terugbrengen van de roede, maar ook de rieten kap op de molen wordt vernieuwd. Het is een ferme klus die de molen staat te wachten. Ook wordt weer een koningsspil in het hart van de molen teruggebracht. Dit is de eerste stap voor het weer maalvaardig maken van de molen.

De nieuwe roede voor de Konijnenbelt is op 27 november gearriveerd en op het gazon van het Molenerf gelegd. De 22.80 meter (Nr. 415) lange roede is gemaakt door Vaags Molentechniek in Aalten en daarna gecoate door Van Merkelstein in Raalte en is een vervanging voor de afgekeurde gedeelde roede die in september 2017 verwijderd is (Vaags, 2013 nr. 309).


Als eerste wordt daarna met een hoogwerker de kap van de molen getild en tijdelijk in de tuin van het naastgelegen wooncomplex Het Molenerf gelegd. De rietdekker heeft dan de gelegenheid om de kap van nieuw riet te voorzien. De koningsspil kan vervolgens in de molen en als de kap weer teruggezet is wordt met een hoogwerker de stalen roede bevestigd. Als dan ook het hekwerk weer is aangebracht aan de roeden is de molen weer compleet.

De Stichting Ommer Molens heeft het beheer over de molen met als molenaar Bastiaan Woertink. Zij zijn erg ingenomen met de medewerking van de bewoners van Het Molenerf. Zij offeren een deel van hun tuin op om zo meer ruimte rondom de molen te krijgen. Ook deze klus wordt de komende dagen opgepakt.

Boutverbindingen

Vervanging van de 22 meter lange roede is nodig omdat uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bleek dat de boutverbindingen van de zogenaamde gedeelde molenroedes niet veilig zijn. Hierbij bestaat de metalen roede (met daaraan twee wieken) niet uit één stuk, tussen de 20 tot meer dan 30 meter lang, maar worden twee halve roeden in de kop van de molenas met flenzen en bouten aan elkaar verbonden. Van de circa 1200 molens in Nederland is bij 48 molens deze constructie toegepast, waaronder dus bij de Konijnenbeltsmolen. Al deze molens werden vorig jaar per direct stil gezet. Successievelijke worden deze roeden vervangen. Bij de Vilsterse molen is de roede een week eerder vervangen.

De nieuwe roede van de Konijnenbeltsmolen wordt tijdelijk op het Molenerf gelegd.