De Konijnenbelt

 

12 april 2017

De Konijnenbelt in Ommen mag voorlopig niet meer draaien

Sinds enkele jaren worden bij installatie van een nieuwe roede op een molen  zogenaamde gedeelde molenroeden toegepast. Hierbij bestaat de metalen roede (met daaraan twee wieken) niet uit één stuk tussen de 20 tot meer dan 30 meter lang maar worden twee halve roeden in de kop van de molenas met flenzen en bouten aan elkaar verbonden. Op 48 molens in Nederland zijn deze gedeelde roeden toegepast. Op twee molens zijn daarmee onlangs problemen opgetreden met de boutverbinding.

Daarom heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de RCE, de moleneigenaren van de 48 molen geadviseerd de molen niet meer te laten draaien tot er een oplossing is gevonden.

Op de Konijnenbeltsmolen is in 2015 zo’n molenroede geïnstalleerd als buitenroede. De binnenroe is nog een oude geklonken roede. Op de Vilsterse molen zijn twee gedeelde roeden aanwezig en deze molen staat dus ook stil.


Bekendmaking van het RCE:

Moleneigenaren konden op vrijdag 7 april bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed terecht voor voorlichting over mogelijke gebreken aan hun molens. Van de circa 1200 molens in Nederland zijn er 48 met zogenaamde deelbare molenroeden. Het blijkt dat er iets mis is met de boutverbinding van deze roeden, waardoor niet met zekerheid is te zeggen of de wieken goed blijven zitten. Om risico's te vermijden zijn deze 48 molens stil gezet.

De Rijksdienst laat technische oorzaken en oplossingsrichtingen onderzoeken en heeft voorlopige resultaten gepresenteerd aan de eigenaren en molenaars. Vooralsnog zijn er twee mogelijkheden in beeld om het probleem met de deelbare roeden op te lossen:

– Vervangen door roeden uit één stuk volgens oud model;
– Reparaties uitvoeren

Er wordt hard gewerkt om voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei een gedegen advies te kunnen geven aan de gedupeerde eigenaren. Dan is ook duidelijk wat de kosten zijn van vervanging of reparatie en op welke termijn daarmee gestart kan worden. Met de eigenaren is besproken dat hun molens tot die tijd stil blijven staan.

De Rijksdienst blijft de moleneigenaren ook de komende tijd betrekken bij het verdere proces en werkt nauw samen met Vereniging de Hollandsche Molen om dit probleem op te lossen.


En op de pagina voor een artikel in De Stentor van 18 april 2017

Halve roeden met flens met bouten

De verbinding in de askop

Flensverbinding deelbare roede

Boutverbinding deelbare roede