De Stichting Ommer Molens

 

Molens in het Vechtdal geopend tijdens Nationale Molendag

De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken.

De molens in Ommen zijn alleen op zaterdag geopend. Het gaat om de Besthmenermolen aan de Hammerweg, de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg, molen Den Oord aan Den Oordt en molen De Lelie aan het Molenpad.

Bij molen De Lelie is er voor de bezoekers een kopje koffie of thee met een heerlijk zelfgebakken lekkernij. En ze gaan weer de lekkerste pannenkoeken bakken. Er is ook de mogelijkheid een kijkje te nemen in de winkel, een natuurvoedingswinkel met een ruime keuze.

Vele moleneigenaren, molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om het bezoek dubbel zo leuk te maken. Denk daarbij aan pannenkoeken en brood bakken, speurtochten, fiets- en wandelroutes, molen- en streekmarkten en vele activiteiten voor kinderen. Enkele bijzondere openstellingen in het Vechtdal zijn ook de streekmarkten bij de Westermolen in Dalfsen en rondom de molen van Massier in Nieuwleusen. Verder zijn molen Fakkert in Hoonhorst en de Star in Balkbrug geopend. De Vilsterse molen is naast zaterdag 13 mei ook op zondagmiddag 14 mei open voor het publiek.

 

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen-kleurboekje klaar. Dit boekje staat vol met mooie kleurplaten waarmee zij de verschillende molentypen leren ontdekken. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen aan een kleurwedstrijd. Vereniging De Hollandsche Molen beloont de mooiste kleurplaat met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.

De Molendag is van 10:00 uur tot 16:00 uur.