De Stichting Ommer Molens

 

Zaterdag 12 mei 2018

Nationale Molendag

Ommer molens open op Nationale Molendag 12 mei


OMMEN- Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 12 mei zijn ook de vier molens in Ommen open voor het publiek.

De deelnemende molens in Ommen zijn achtereenvolgens molen De Lelie aan het Molenpad. Op deze draai- en maalvaardige molen is als professioneel molenaar Anton Wolters actief. Ook de draai- en maalvaardige molen Den Oord waar Gerrit van Harten, Roelof Rolleman en Willy Zielman molenaar zijn, is tijdens de Nationale Molendag opengesteld. In de voormalige zaagschuur van de oorspronkelijk houtzaagmolen is het Streekmuseum gevestigd.

Openstelling tijdens de Nationale Molendag geldt ook voor de Besthmenermolen aan de Hammerweg. Hier zijn de molenaars Luuk Vogelzang en Simon van Kampen graag bereid alles te vertellen over de molen en het molenaarsambacht. Op de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg draait Bastiaan Woertink - die onlangs is geslaagd als molenaar van de Gilde van vrijwillige molenaars - samen met leerling-molenaar Gerrit Kieft. De Konijnenbeltsmolen is ‘slechts’ een draaivaardige molen en “draait voor de prins”, een uitdrukking die zoveel zegt dat de wieken wel draaien, maar de maalstenen niet. Deze zijn in de vorige eeuw verwijderd na het aftakelen van de molen en nooit weer teruggeplaatst. Wel leven er bij de Ommer molenstichting plannen om de Konijnenbeltsmolen ooit weer maalvaardig te maken.


Beeldbepalend

De molens zijn beeldbepalend voor Nederland en werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Die zijn gebleven en gerestaureerd zijn nog steeds te bewonderen en de Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Bezoek ook een molen en ontmoet de molenaar!

Molen Den Oord, waar in de voormalige zaagschuur het Streekmuseum is gevestigd, doet mee aan de Nationale Molendag.