Den Oord

 

Cursus molengidsen


Cursus voor molengidsen gestart

OMMEN – In het Streekmuseum in Ommen is de cursus Molengids van start gegaan. Molen Den Oord maakt onderdeel uit van het museum en die wil graag de kennis van de rondleiders op peil houden. Speciaal voor het museum hebben de molenaars Simon van Kampen en Luuk Vogelzang en cursus Molengids ontwikkeld.

Beide molenaars maken deel uit van de Stichting Ommer Molens. De stichting stimuleert het molenbehoud en vindt het belangrijk dat molens op een aantrekkelijke manier onder de aandacht van de samenleving worden gebracht. “Dit kan de molenaar niet alleen. Iedere molen heeft baat bij een groep enthousiaste vrijwilligers, die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden”, aldus molenaar Luuk Vogelzang van de stichting Ommer Molens.

Met ongeveer tien deelnemers maakte de cursus een goede start. De opleiders-molenaars hebben de Molengidscursus zelf ontwikkeld met daarin veel aandacht over de geschiedenis van de molen. Ook de veiligheid op de molen wordt behandeld en hoe een groep op de molen rondgeleid moet worden. Daarnaast alles over de techniek van de molens. Hoe werkt een molen, wat gebeurt er op de steenzolder, hoe werkt het wieksysteem en waar voor dient het kruirad, het vangtouwen of wipstok. Een bezoek aan de molens zelf ontbreekt evenmin in de opleiding. Op de eerste cursusdag was dat de “eigen” molen Den Oord. De cursisten waren onder de indruk van het reilen en zeilen van de oude monumentale molens die tegenwoordig een aantrekkelijke toeristische attractie zijn geworden.

De cursus bestaat uit een aantal verschillende woensdagmorgens. De Molengidsen besluiten de cursus met het in ontvangst nemen van een certificaat. Voor meer informatie over deze cursus: Streekmuseum Ommen, telefoon 0529-453487.

Bron en foto: Harry Woertink

Zie ook op: Natuurlijk Ommen - Informatiepunt Toeristen en Inwoners Ommen