De Konijnenbelt

 

12 december 2018

De kap van de Konijnenbeltsmolen is gelicht in afwachting van herstel

OMMEN –  Met uiterste precisie is begin december door een hijskraan de kap van de Konijnenbeltsmolen in Ommen gelicht. De aanleiding was de slechte staat van het rietdek van de kap. De kap is voorlopig naast de molen gelegd in afwachting van een nieuwe rietdek.

Als de kap gereed is wordt deze weer terug geplaatst en krijgt de molen aan de Zwolseweg bovendien een nieuwe roede. De nieuwe roede ligt al klaar om gestoken te worden. Wanneer de molen weer in oude staat zal terugkeren is afhankelijk van de restauratie-werkzaamheden die verder nog uitgevoerd moeten worden. De onderhoudstoestand van de oude korenmolen uit 1806 kan nu op verschillende onderdelen worden geïnspecteerd door molenmaker Anne Doornbosch uit Adorp. Bovendien zijn er plannen om in de molen de rechtop staande eikenhouten hoofdas, de zogeheten koningsspil, terug te plaatsen.

Zie een film van Vechtdal Leeft TV hieronder en hier voor foto’s.


Boutverbindingen

Vervanging van de 22 meter lange roede is nodig omdat uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bleek dat de boutverbindingen van de zogenaamde gedeelde molenroedes niet veilig zijn. Hierbij bestaat de metalen roede (met daaraan twee wieken) niet uit één stuk, tussen de 20 tot meer dan 30 meter lang, maar worden twee halve roeden in de kop van de molenas met flenzen en bouten aan elkaar verbonden. Van de circa 1200 molens in Nederland is bij 48 molens deze constructie toegepast, waaronder dus bij de Konijnenbeltsmolen. Al deze molens werden vorig jaar per direct stil gezet en worden de roeden successievelijk vervangen. Bij de Vilsterse molen is de gedeelde roede vorige maand vervangen.