De Stichting Ommer Molens

 

Persbericht


Informatieborden, Molendagen 2017,
cursus molengids, fotowedstrijd

Historie Ommer Molens zichtbaar gemaakt

OMMEN - Met nieuwe informatieborden is de geschiedenis van de Ommer molens voortaan duidelijk zichtbaar. Initiatiefnemer is de Stichting Ommer Molens, die de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg, de Besthmenermolen aan de Hammerweg en de molen aan Den Oordt heeft voorzien van informatiepanelen. Aan de hand van oude foto’s en tekeningen uit archieven is een compleet historisch overzicht gemaakt per molen. Ook de functies van de molens zijn niet vergeten. Een overgebleven banksaldo van de in 2015 opgeheven Natuurinformatiecentrum Ommen (NICO) heeft de aanschaf van de informatieborden mogelijk gemaakt, waarbij molenaar Luuk Vogelzang voor de lay-out heeft gezorgd. De onthulling van de borden vond plaats door een delegatie van het bestuur van de Molenstichting en vertegenwoordigers van het voormalige NICO.

Nationale Molendag

De Stichting Ommer Molens gaat weer een druk nieuw seizoen tegemoet. Behalve de gebruikelijke openstelling van de molens staat er voor zaterdag 13 mei deelname aan de Nationale Molendag op de agenda en zaterdag 5 augustus de organisatie van de Ommer Molendag. Voor molenliefhebbers de uitgelezen kans om een molen van binnen te bekijken.

Bij voldoende belangstelling wil de Molenstichting een (gratis) cursus starten voor molengids. Het hele reilen en zeilen van de oude monumentale windmolens die tegenwoordig een aantrekkelijke toeristische attractie zijn geworden komt aan bod. Voorts is het bestuur van de Stichting Ommer Molens op zoek naar belangstellenden die de opleiding tot vrijwillig molenaar willen volgen. Informatie over de cursus en het molenaarswerk zijn te krijgen bij het stichtingsbestuur van de Ommer Molens.

Fotowedstrijd

Met het thema “Wie fotografeert de Ommer molens het mooist” organiseert de Stichting Ommer Molens een fotowedstrijd voor molenliefhebbers. De mooiste inzendingen komen in aanmerking voor een foto-expositie die op zaterdag 5 augustus tijdens de Ommer Molendag wordt gehouden. Bovendien komen de drie mooiste foto’s van deze fotowedstrijd, naast eeuwige roem, in aanmerking voor een prijsje. De Stichting Ommer Molens hoopt op veel creatieve inzendingen. De jurering van de foto’s ligt in handen van de Stichting Ommer Molens. Per deelnemer kunnen maximaal twee zelfgemaakte foto’s als jpg worden ingestuurd. De foto’s worden eigendom van de Stichting Ommer Molens. Het inzenden van foto’s is mogelijk tot 15 juli 2017 per email: stichtingommermolens@kpnmail.nl

Foto:
De onthulling van het informatiebord bij de Besthmenermolen,
v.l.n.r. Harry Woertink, Ben Wösten, Luuk Vogelzang, Piet Oldeman, Johan Otten en Herman van Elburg