De Stichting Ommer Molens

 

Persbericht


Zaterdag 5 augustus Molendag in “Molenstad” Ommen


OMMEN - Op zaterdag 5 augustus 2017 organiseert de Stichting Ommer Molens voor het vijfde achtereenvolgende jaar de Ommer Molendag. De deuren van de vier Ommer molens en die van de Vilsterse molen staan deze dag van 10 tot 16.00 uur open. Bij alle vijf molens zijn deze dag leuke activiteiten. Ook is een fietsroute uitgezet tussen de deelnemende molens. De officiële opening van de Ommer Molendag is ‘s-morgens om 10 uur bij de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg 5 in Ommen waar ook het resultaat te zien is van de inzendingen van de fotowedstrijd “Wie fotografeert de Ommer molens het mooist”. Bovendien is in de Konijnenbeltsmolen de expositie “Kunst onder de Wieken” te bewonderen.

Draaiorgel

Alle vijf molens in de gemeente Ommen zijn gratis te bezoeken. Bij de Besthmenermolen aan de Hammerweg draaien behalve de molenwieken ook een antieke dorsmachine en zorgen warme bakkers voor ambachtelijk gebakken broodjes en koek. Dit alles omlijst met oud-Hollandse muziek van draaiorgel “Paul Rubens”. Dit stuk cultuurgoed is bijna uit het straatbeeld verdwenen, maar dankzij de familie De Wilde heeft Klaas Herman Hagels uit Dedemsvaart dit orgel weten te restaureren. Bij molen Den Oord staat een mobiele houtzaag opgesteld. Deze verzaagt boomstammen tot planken. Het moet de herinnering naar boven halen van de oude windmolen Den Oord die in 1824 eerst als houtzaagmolen heeft gediend. Later ging de molen over op het malen van graankorrels tot meel. Ook hier is een orgelman met een eigen gebouwde draaiorgel en worden oude ambachten weer tot leven gebracht. Bovendien kunnen de bezoekers van de Ommer Molendag gratis het Streekmuseum bezoeken. Bij de molen Den Oord kan men zich met paard en authentieke boerenwagen naar molen De Lelie laten vervoeren. Bij Besthmenermolen en molen Den Oord zijn voor de kinderen springkussens en bij alle molens krijgen de kinderen een molentjes om zelf in elkaar te zetten. Wie de Ommer Molendag sportief in wil vullen kan dat doen met een wandel- of een fietsroute, die bij alle molens starten.

Molenstad Ommen

De Konijnenbeltsmolen en de Vilsterse Molen zijn eveneens open met extra activiteiten, ondanks dat beide molens als gevolg van veiligheidsproblemen voorlopig even stil staan. Deze molens zijn voorzien van een zogenaamde deelbare molenroede waar iets mis is met de boutverbinding en daarom op herstel wachten. “We hopen dat deze molens toch binnen afzienbare tijd weer kunnen draaien”, aldus Johan Otten, voorzitter van de organiserende Stichting Ommer Molens. “Met de Ommer Molendag willen we Ommen als ‘Molenstad’ promoten en iedereen enthousiast maken en overtuigen van het belang van ons cultureel erfgoed. We moeten ons molenbezit koesteren en dit cultureel erfgoed in goede staat doorgeven aan komende generaties.”

De molens op rij

De Molendag wordt gehouden op elke eerste zaterdag van augustus . De vijf Ommer molens op volgorde van leeftijd zijn: de Konijnenbeltsmolen uit 1806 en staande aan de Zwolseweg 5 in Ommen. Hendrik Konijnenbelt liet deze molen herbouwen, nadat deze eerst in de Zaanstreek dienst had gedaan. De korenmolen aan Den Oordt 7 in Ommen uit 1824 en gebouwd door timmerman Roelof Makkinga. Heel lang heeft deze molen als houtzaagmolen dienst gedaan. Molen De Lelie aan het Molenpad 7 in Ommen is een korenmolen en in 1846 gebouwd door Jan Mansier. Op molen De Lelie is Anton Wolters ambachtelijk molenaar. De Besthmenermolen aan de Hammerweg 59a is een vervangend exemplaar uit 1862 van de molen die een jaar eerder door bliksem is uitgebrand. De Vilsterse Molen eigendom van Landgoed Vilsteren aan de Vilsterseweg 14a in Vilsteren is gebouwd in 1858 en viel in 1901 ook ten prooi aan de vlammen. Met onderdelen van molens uit de buurt is de molen op het nog bestaande muurwerk herbouwd.

Molenstichting

“Voor het draaien en malen van de molens zijn we die dag afhankelijk van de wind”, zegt Luuk Vogelzang, een van de vrijwillige molenaars op de Besthmenermolen. “Maar ook zonder wind is er nog genoeg om te laten zien en te vertellen over de molen. Ben je eenmaal binnen dan kom je ogen te kort”. Van de vijf Ommer Molens heeft de Stichting Ommer Molens drie gemeentelijke molens in beheer: de Besthmenermolen, Den Oord en de Konijnenbeltsmolen. De Molenstichting stelt zich als doel de Ommer molens in goede staat te houden en zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Voor alle molens geldt dat er molengidsen en molenaars actief zijn en dat kunnen er altijd meer worden. De Ommer Molendag is er ook om kennis te maken met de molenaars en hun molen. Om van hen te horen wat er zo leuk is aan het werk in- en met een molen.

Foto:
V.l.n.r. Vrijwillig molenaar Luuk Vogelzang en Johan Otten, voorzitter van de Stichting Ommer Molens bij het infobord van de Besthmenermolen.

Foto:
V.l.n.r. Roelof Rolleman en Gerrit van Harten, vrijwillig molenaars op molen Den Oord verwelkomen zaterdag 5 augustus graag bezoekers op hun molen