6 augustus 2016, Ommer Molendag

Ommer Molendag 2016 op zaterdag 6 augustus

Ommer Molendag groot succes

OMMEN - De Molendag in Ommen was zaterdag goed voor veel bezoekers. De organiserende stichting Ommer molens had een gevarieerd en bovenal gezellig programma opgezet in en rond de molens. Het viel allemaal goed in de smaak bij de bezoekers. De organisatie spreekt dan ook van een groot succes.

Behalve de bezichtiging van vijf draaiende windmolens was er voor het publiek muziek van twee draaiorgels, een mobiele houtzagerij en werd op ouderwetse wijze graan gedorst. Ook was er een kleine markt en kunstpresentatie en voor de kinderen een springkussen. Bij molen Den Oordt was het samen met het Streekmuseum met 800 bezoekers het drukst. Ook bij de overige molens was het komen en gaan van veel bezoek. Soms moesten de belangstellende bezoekers in rij wachten om de molen in te kunnen. Tussen molens De Lelie en Den Oord was een pendeldienst met paard en wagen ingezet. Ook voor de kinderen was de Molendag een ware happening. Ze vertrokken van de molen met een draaimolentje die ze zelf in elkaar konden zetten, een gratis ijsje en bovenal veel indrukken. Bij molen Den Oordt maakten optredens volksdansers de Ommer Molendag compleet.

“Deze Molendag organiseren we dit jaar voor de vierde keer. Het is ontstaan tijdens een jubileum van de Besthmenermolen. Om de Ommer molens blijvend onder de aandacht te brengen bij het publiek zijn we met de Molendag doorgegaan. Uit reacties van het publiek maken we op dat het ze goed bevalt”, aldus Johan Otten, voorzitter van de organiserende molenstichting. Wethouder Ko Scheele had de eer om de Molendag officieel te openen bij de Besthmenermolen. Voor deze handeling moest de wethouder de wiek van de molen beklommen om het laatste stukje van het zeil vast te maken. Dat ging hem prima af. Scheele complimenteerde de organisatie met de inzet voor de molens. Volgens de wethouder zorgen de molens voor een mooie aankleding van het landschap. Vanaf de molen Den Oordt werd Scheele door molenaar Anton Wolters met paard en boerenkar vervoerd naar molen De Lelie. Daar stond hem een pannenkoek te wachten. Bij Den Oordt zorgde het zagen van dikke boomstammen ook voor aantrekkingskracht van het talrijke publiek. Het Streekmuseum bood tijdens een korte maar flinke regenbui in de middag prima schuilmogelijkheden voor de aanwezigen.

De wethouder in Ommen, Ko Schele, vraagt voor de opening bij de Besthmenermolen hulp aan de jonge bezoeker Silas.

Fotografie: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Silas en de wethouder bevestigen het zeil op de wiek van de Besthmenermolen

Fotografie: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Tussen de gezaagde boomstammen optreden van de volksdansers bij Den Oord

Foto H. Woertink

Taxi voor wethouder Ko Scheele naar molen De Lelie van molenaar Anton Wolters

Foto H. Woertink

Veel publiek op molen Den Oord

Foto H. Woertink