De Stichting Ommer Molens

 

Zaterdag 10 september Overijsselse Molendag en Open Monumentendag 2022

Zaterdag 10 september: Open Monumentendag Ommen met fietstocht en stadswandeling

OMMEN - Met een fietsroute en een stadswandeling staat zaterdag 10 september 2022 Ommen in het teken van de Open Monumentendag. Het is dan ook de Overijsselse Molendag. De startlocatie is het Historisch Museum in de molen Den Oordt, waar vanaf 12.00 uur gratis route kaartjes beschikbaar zijn.

De uitgezette fietsroute met een lengte van 21 kilometer start bij het Historisch Museum en komt langs verschillende mooie plekjes in de omgeving van Ommen, zoals Het Laar, De Wolfskuil Giethmen, Archem, Eerde en Besthmen. Ook kan de Besthmenermolen bezocht worden.

Stadswandeling

Vanaf het Historisch Museum kan ook een 1800 meter lange stadswandeling door Ommen gemaakt worden met een 5-tal opengestelde monumenten. Dat zijn achtereenvolgens molen Den Oordt met het Historisch Museum en TIP, de Hervormde Kerk, het Nationaal Tinnenfiguren Museum in het voormalig gemeentehuis, de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerk Bouwstraat. In de kerken zijn vrijwilligers aanwezig om de bezoekers te vertellen over de geschiedenis van de kerk.

Voor de organisatie tekent de stichting Open Monumentendag Ommen. “Met de Open Monumentendag willen we graag iedereen actief betrekken bij het monumentale erfgoed”, zegt Gerda Wermink, voorzitter van de stichting. “Er kan een keus gemaakt worden uit een fietstocht of een stadswandeling. De combinatie van beiden is ook goed mogelijk.”

Klassendag

Elk jaar wordt, voorafgaande aan de Open Monumentendag een zogeheten Klassendag georganiseerd voor een (basis)school in de gemeente Ommen. Dit keer is het de beurt aan de basisschool uit Beerzerveld. Leerlingen worden in het Historisch Museum gewezen op het belang van het cultureel historisch erfgoed.

 

Foto: Historisch Museum Ommen startlocatie van de Open Monumentendag in Ommen