De Stichting Ommer Molens

2023

 

Welkom
Welkom op de site van de Stichting Ommer Molens

 

Actueel


9 september 2023 Overijsselse molendag, Open monumentendag

De Oord en de Konijnenbelt zijn van 10 tot 16 uur geopend voor bezoek. De Besthmenermolen is niet open. Bij molen Den Oord staat de hele dag een zaagmachine als reclame voor restauratie van De Oord als zaagmolen.


Juli 2023 Reparaties Besthmenermolen

In juli zijn door de molenmaker Bertus Dijkstra uit Sloten omvangrijke reparaties in de Besthmenermolen uitgevoerd. De belangrijkste zijn de vervanging van de lange spruit, de korte schoren en de wipstok.  De lange spruit is de dikke balk van 12 meter die dwars door de kap loopt en aan beide uitsteekt. Samen met de korte en lange schoren en de staart zorgen zij voor het draaien van de kap bij het op de wind zetten van de wieken.

Zie hier voor enkele foto’s.


23 november 2022 Restauratie Den Oord als zaagmolen

De Stichting Ommer Molens, die de molen in beheer heeft, heeft het plan om de molen zijn oude werk, het zagen weer te laten doen. ‘Als vanouds gaan de zagen dan weer bewegen in de zaagschuur. Daar kunnen we met recht trots op zijn. Want nergens in Nederland staat nog een oude zeskantige molen die gebouwd is als zaagmolen’, aldus Luuk Vogelzang van de Stichting Ommer Molens.

Zie hier voor meer informatie.


Op voorstel van Tom Temmink, molen-consulent bij het Oversticht, zijn er twee, door de Stichting Overijsselse Molen gefinancierde, dendrochronologische onderzoeken uitgevoerd. Hierdoor is nu de opvatting dat de molen in 1824 nieuw is gebouwd, maar het gaande werk bij elkaar gesprokkeld is van verschillende (afgebroken) molens. 

Zie hier voor meer informatie.

Sinds 1824 staat molen Den Oord als enige in zijn soort in Ommen, Overijssel. Aan de oever van de Vecht zaagde de houtzaagmolen tot 1949 houten balken en planken. In de jaren die volgden werd de molen omgebouwd naar graanmolen.

Nu, bijna 200 jaar na de opening van molen Den Oord, willen wij hem weer in ere herstellen. Precies waarvoor timmerman Roelof Makkinga de molen destijds heeft gebouwd. Het zou fantastisch zijn als jij ons daarbij kunt helpen! Met jouw steun willen we op 4 augustus 2024 de molen heropenen: Makkinga’s Mölle – de enige zeskant houtzaagmolen in Overijssel.


Klik hier voor de website om je in te schrijven met kans op een VIP-Molenpakket.