De Stichting Ommer Molens

2024

 

Welkom
Welkom op de site van de Stichting Ommer Molens

 

Actueel


13 oktober 2023 Molenprijs 2023 van De Hollandsche Molen

Molen Den Oord heeft niet de Molenprijs 2023 van De Hollandsche molen gewonnen. De derde plek bracht wel 6153 euro op (één euro voor iedere stem).

Molen Aeolus in Vlaardingen won de eerste prijs van € 100.000 met 12.113 stemmen.

Sinds 1824 staat Den Oord als unieke zeskantige zaagmolen in Ommen. Aan de oever van de Vecht werden tot 1949 balken en planken gezaagd. In de jaren die volgden werd de molen omgebouwd naar zaagmolen. Nu bijna 200 jaar na de bouw wil de Stichting Ommer Molens weer herstellen als zaagmolen. Precies waarvoor Roelof Makkinga de molen destijds heeft gebouwd.


23 november 2022 Restauratie Den Oord als zaagmolen

De Stichting Ommer Molens, die de molen in beheer heeft, heeft het plan om de molen zijn oude werk, het zagen weer te laten doen. ‘Als vanouds gaan de zagen dan weer bewegen in de zaagschuur. Daar kunnen we met recht trots op zijn. Want nergens in Nederland staat nog een oude zeskantige molen die gebouwd is als zaagmolen’, aldus Luuk Vogelzang van de Stichting Ommer Molens. Zie hier voor meer informatie.

Op voorstel van Tom Temmink, molen-consulent bij het Oversticht, zijn er twee, door de Stichting Overijsselse Molen gefinancierde, dendrochronologische onderzoeken uitgevoerd. Hierdoor is nu de opvatting dat de molen in 1824 nieuw is gebouwd, maar het gaande werk bij elkaar gesprokkeld is van verschillende (afgebroken) molens. Zie hier voor meer informatie.