De Stichting Ommer Molens

2024

 

Oud(er) Nieuws en niet meer recente berichten


13 oktober 2023 Molenprijs 2023 van De Hollandsche Molen

Molen Den Oord heeft niet de Molenprijs 2023 van De Hollandsche molen gewonnen. De derde plek bracht wel 6153 euro op (één euro voor iedere stem).

Molen Aeolus in Vlaardingen won de eerste prijs van € 100.000 met 12.113 stemmen.

Sinds 1824 staat Den Oord als unieke zeskantige zaagmolen in Ommen. Aan de oever van de Vecht werden tot 1949 balken en planken gezaagd. In de jaren die volgden werd de molen omgebouwd naar zaagmolen. Nu bijna 200 jaar na de bouw wil de Stichting Ommer Molens weer herstellen als zaagmolen. Precies waarvoor Roelof Makkinga de molen destijds heeft gebouwd.


9 september 2023 Overijsselse molendag, Open monumentendag

De Oord en de Konijnenbelt zijn van 10 tot 16 uur geopend voor bezoek. De Besthmenermolen is niet open. Bij molen Den Oord staat de hele dag een zaagmachine als reclame voor restauratie van De Oord als zaagmolen.


5 augustus 2023 Ommer Molendag

Op zaterdag 5 augustus is de jaarlijkse Ommer Molendag. De molens in Ommen en Vilsteren zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Bij molen Den Oord is zien hoe deze molen over ruim een jaar weer functioneert als houtzaagmolen. In de Konijnenbeltsmolen is de tentoonstelling Kunst onder de Wieken. Bij alle molens zijn er activiteiten zoals muziek, pannenkoeken bakken, een mobiele zaag-installatie, een dorsmachine, enz. Er zijn fiets- en wandelroutes die langs de molens gaan.


Juli 2023 Reparaties Besthmenermolen

In juli zijn door de molenmaker Bertus Dijkstra uit Sloten omvangrijke reparaties in de Besthmenermolen uitgevoerd. De belangrijkste zijn de vervanging van de lange spruit, de korte schoren en de wipstok.  De lange spruit is de dikke balk van 12 meter die dwars door de kap loopt en aan beide uitsteekt. Samen met de korte en lange schoren en de staart zorgen zij voor het draaien van de kap bij het op de wind zetten van de wieken.

Zie hier voor enkele foto’s.


13 mei 2023 Nationale molendag

Op 13 en 14 mei is het Nationale Molendag.

Op zaterdag 13 mei zijn de molens in Ommen, De Lelie, Den Oord, De Konijnenbelt en de Besthmenermolen, open voor bezoek. Bij De Lelie worden pannenkoeken gebakken.

Op 14 mei zijn de molens niet geopend.


22 maart 2023 Nieuwe secretaris bestuur Stichting Ommer Molens

Voor de samenstelling van het bestuur van de SOM. Zie hier .


Januari 2023 Subsidie voor restauratie Den Oord

De provincie heeft een subsidie van bijna 300.000 euro toegekend voor restauratie van De Oord als zaagmolen.


Januari 2023 Wijziging bestuur Stichting Ommer Molens

Er is een nieuwe samenstelling van het bestuur van de SOM. Zie hier


November 2022 Nieuwe molenaar in Ommen

De oud-Ommenaar Gert Hengelaar is in juni geslaagd voor het molenaarsexamen. Als zoon van de vroegere warme bakker aan de Stationsweg in Ommen wil hij op woensdagmiddag regelmatig op de Konijnenbelt molen gaan draaien.

Zie hier voor zijn verhaal hierover.


10 september 2022 Overijsselse Molendag en Open Monumentendag.

De molens in Ommen doen mee met de Overijsselse Molendag. De Stichting Open Monumentendag Ommen heeft tussen 12 en 16 uur een wandel- en fietstocht uitgezet. De Besthmenermolen is ook opgenomen in de fietsroute. Zie hier voor het persbericht.


6 augustus 2022 Ommer Molendag

Op zaterdag 6 augustus wordt de 8ᵉ Ommer Molendag en Museum-Doedag georganiseerd. Zie hier voor meer informatie en voor activiteiten op de vijf molens.

En hier voor een impressie van de dag.


Juni 2022 Dendrochronologisch onderzoek Den Oord

Onlangs zijn er boringen genomen uit het het zaagwerk van de molen. Dit blijkt ouder te zijn dan de molen en afkomstig van een andere oudere molen.

Zie hier voor meer informatie. En het artikel in Wiek & Rad 2022–1.


Dit onderzoek is een aanvulling op de eerdere boringen in 2020 uit het zeskant van de molen. Hieruit bleek dat de molen in1824 nieuw is gebouwd op de bestaande plek.

Zie hier voor meer informatie. En het artikel in Wiek & Rad 2021–1.


juni 2022 Gilde-jubileum in Overijssel

Juni is de maand dat er op de Overijsselse molens activiteiten zijn vanwege het  50-jarig jubileum van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Op 22 juni zijn daarom van 10 tot 16 uur de molens van Ommen, Dalfsen, Nieuwleusen en Hardenberg geopend. Het volledige programma in juni staat op

https://vrijwilligemolenaars.nl/afdelingen/overijssel/nieuws-en-activiteiten


14 mei 2022 Nationale molendag

Op 14 en 15 mei is het Nationale Molendag 2022. Na twee jaar kan dit weer plaatsvinden.

Op zaterdag 14 mei zijn de molens in Ommen, De Lelie, Den Oord, De Konijnenbelt en de Besthmenermolen, open voor bezoek en bij voldoende wind zullen ze ook draaien.


9 april 2022 50-jarig jubileum van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars

Op zaterdag 9 april is dit jubileum gevierd. Er is een recordpoging gedaan om alle molens in Nederland gelijktijdig tussen 11.00 en 12.00 uur te draaien. Van de 1217 molens in Nederland hebben 809 molens meegedaan en bovendien 32 in het buitenland.


29 december 2021 Uitspraak RvS over het bestemmingsplan bij de Besthmener-molen.

De Raad van State heeft de Stichting Ommer Molens in het gelijk gesteld: de gemeente Ommen moet het bestemmingsplan bij de Besthmenermolen aanpassen in verband met de biotoopbescherming van de molen.

Het te hoge huis aan de Hammerweg dat al gebouwd is mag wel blijven staan.


21 december 2021 Hoge bomen vangen veel wind.

Luuk Vogelzang, vrijwillig molenaar op de Besthmenermolen, schreef in de discussie over molen Den Oord en het kappen van de eik de volgende brief aan de gemeenteraadsleden van Ommen.


8 december 2021 Workshop koken in de Besthmenermolen.

Het komend jaar organiseert de stichting AnnaJanssens workshops koken voor het primaire onderwijs in de Besthmener-molen. Zie voor meer informatie www.annajanssen.eu


15 mei 2021 Onderzoek molen Den Oord

Onderzoek wijst uit dat Den Oord in 1824 nieuw is gebouwd op de bestaande plek.

Zie hier voor meer informatie. En het artikel in Wiek & Rad 2021–1.


17 november 2021 Besthmenermolen in de nieuwe led verlichting.

Op woensdagavond 17 november brandde voor de eerste keer de nieuw aangelegde verlichting met twee ledlampen. Deze zijn de vervanging van de drie oude lampen van ieder 350 Watt.11 september2021 Overijsselse Molendag Op de Overijsselse molendag op zaterdag 11 september zijn de molens in Ommen open voor een maximaal aantal bezoekers.


14 juli 2021 Ommer Molendag De Ommer molendag op zaterdag 7 augustus gaat niet door.


8 mei 2021 Nationale molendag

Wegens de coronamaatregelen is op zaterdag 8 mei alleen molen De Lelie toegankelijk voor bezoek en worden er pannenkoeken gebakken. Meer informatie op de site van Oud Ommen


28 oktober 2020 Möl’nhoek

Möl’nhoek wordt de nieuwe naam van het nieuwe woongebied, eerder aangeduid als “Havengebied West”. De naam is een eerbetoon aan molen De Lelie aan het Molenpad.

Op 28 oktober heeft wethouder Leo Bongers de opening verricht met de onthulling van drie naamborden. Zie hier voor meer informatie.14 oktober 2020 Gerrit van Harten: laatste draaidag op Den Oord

Vanwege zijn leeftijd heeft Gerrit van Harten besloten te stoppen als molenaar op Den Oord.

Gert Hengelaar, molenaar in opleiding, schreef een mooi verhaal over deze laatste dag.


Juli 2020 Model van molen Den Oord

In zes maanden heeft Gerrit van de Linde molen Den Oord nagebouwd met luciferhoutjes en koffiestokjes.22 mei 2020 Nieuw informatiepaneel bij De Lelie
Bij molen De Lelie aan het Molenpad in Ommen staat nu ook een informatiepaneel met de geschiedenis en werking van de molen. Dit werd mogelijk door een uitkering uit het fonds van de Stichting Jan en Minie de Wilde. De SOM is initiatief-nemer van deze panelen, die enkele jaren eerder ook bij de Besthmenermolen, de Konijnenbeltsmolen en Den Oord geplaatst zijn. Zie hier voor een foto van het bord en foto’s van de plaatsing staan hier.


April 2020 Ommer Molendag
De Stichting Ommer Molens heeft besloten dat, wegens de coronacrisis,  dit jaar de Ommer Molendag op de eerste zaterdag van augustus niet door gaat.


Januari 2020 Verplaatsing van de MIAG hoogmaler naar de Konijnenbelt

De MIAG hoogmaler, die sinds 2010 in de Besthmenermolen staat, wordt de komende maanden verplaatst naar de Konijnenbeltsmolen.

Deze machine is in bruikleen van het Bakkerijmuseum in Hattem.


14 september 2019 Officiële afsluiting restauratie Konijnenbeltsmolen

Op zaterdag 14 september om 11.00 uur heeft wethouder Ko Scheele de restauratie van de Konijnenbeltsmolen officieel afgesloten. Zie hier voor informatie en foto.

Zie op de pagina met een tijdlijn van meer informatie over de restauratie.


14 september 2019 Afscheid Piet Oldeman

In de Konijnenbeltsmolen is afscheid genomen van het oud-bestuurslid van de SOM: Piet Oldeman. Zie hier voor enkele foto’s.


14 september 2019 Overijsselse Molendag en open Monumentendag.

De molens in Ommen doen mee met de Overijsselse Molendag. De Besthmenermolen is ook opgenomen in de fietsroute ter gelegenheid van Open Monumentendag Ommen.


3 augustus 2019 Ommer Molendag Op zaterdag 3 augustus is de 7ᵉ Ommer Molendag en Museum-Doedag gehouden. Zie hier voor meer informatie en voor de opening.


10 juli 2019 De krukas in Den Oord

Woensdag 10 juli is de krukas in molen Den Oord geplaatst. Dit is de eerste stap om de molen weer te laten functioneren als houtzaagmolen. Zie hier voor meer informatie en foto’s.


2 juli 2019 Terugzetten kap van de Konijnenbelt en steken nieuwe roede

Dinsdag 2 juli is de kap teruggezet op de Konijnenbeltsmolen. Voor het plaatsen van de kap zijn eerst de nieuwe koningsspil en bonkelaar in de molen gehesen. Daarna is ook de nieuwe roede gestoken. Zie hier voor meer informatie.

Zie op de pagina met een tijdlijn van alle problemen met het gevlucht van de Konijnenbelt.


11 mei 2019 Nationale Molendag 2019 Op zaterdag 11 mei is het Nationale Molendag. In Ommen  zijn de molens De Lelie, Den Oord en de Besthmener te bezoeken. De Konijnenbelt is wegens restauratie niet open. Zie hier voor activiteiten bij De Lelie.


9 februari 2019 QR-molenschildjes

Op zaterdag 9 februari zijn op molen Den Oord de molenschildjes met een QR-code uitgereikt door de Stichting Overijsselse Molen (SOM) aan wethouder Scheele en de Stichting Ommer Molens. Met de QR-code kan informatie over de molen op de website van de SOM worden opgevraagd. Het schildje komt op alle Ommer molens.


12 december 2018 Lichten van de kap van de Konijnenbeltsmolen

Op 12 december is door molenmaker Anne Doornbosch de kap van de molen gelicht en tijdelijk een noodkap op de molen geplaatst. De komende maanden wordt er gewerkt aan een nieuw rietdek op de kap en aan andere problemen. Zie hier voor meer informatie en voor foto’s.


27 november 2018 De nieuwe roede voor de Konijnenbeltsmolen

De nieuwe roede voor de Konijnenbelt is op 27 november gearriveerd en op het gazon van het Molenerf gelegd. De 22 meter lange roede is gemaakt door Vaags Molentechniek in Aalten en daarna gecoate door Van Merkelstein in Raalte en is een vervanging voor de afgekeurde gedeelde roede die in september 2017 verwijderd is. Zie hier voor een uitgebreider verhaal.


8 september 2018 Overijsselse molendag

Op zaterdag 8 september was het Overijsselse molendag.


augustus 2018 Streekmuseum Ommen op zoek naar molens

Voor haar tijdelijke expositie “Molens een kunst op zich” zoekt het Streek-museum Ommen naar molens in Ommen vastgelegd op doek. Deze worden dan enkele weken in het museum tentoongesteld vanaf 4 augustus, de Ommer Molendag.

Zie hier voor meer informatie.


4 augustus 2018 Ommer molendag 2018

Op zaterdag 4 augustus is de zesde Ommermolendag gehouden. Zie hier voor meer informatie.


12 mei 2018 Nationale molendag 2018

Op zaterdag 12 mei Nationale Molendag. Zie hier voor meer informatie.


26 april 2018 Koninklijke onderscheiding

Op 26 april is aan Harry Woertink de onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau uitgereikt. Harry is (naast functies bij andere verenigingen in Ommen) secretaris van de Stichting Ommer Molens.


18 april 2018 Geslaagd voor molenaarsexamen

Op de molen d’Olde Zwarver in Kampen is Bastiaan Woertink geslaagd voor het landelijk examen voor vrijwillig molenaar. Zie hier voor meer informatie en enkele foto’s.


7 december 2017 Molenaarsambacht op Lijst van UNESCO

Het ambacht van molenaar is toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het UNESCO-verdrag inzake de bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Zie hier voor meer informatie.


27 september 2017 Plannen voor opwekken van groene stroom op De Lelie

De eerste stappen voor het opwekken van elektriciteit op De Lelie zijn gezet. Zie hier voor een verslag.


21 september 2017 De Konijnenbelt draait weer met twee wieken
Op 21 september is de afgekeurde buitenroede door de molenmaker Doornbosch gestreken (eruit gehesen). De molen draait nu met de twee overgebleven wieken op de binnenroede tot de kap in zijn geheel van de molen wordt gehesen.

Zie hier voor een verhaal en foto’s en hier voor meer foto’s.

Op de pagina met een tijdlijn staan alle problemen met het gevlucht van de Konijnenbelt.


20 juli 2017 Nieuw kruirad voor Den Oord

Het houten kruirad van Den Oord is in een slechte staat en wordt vervangen.

Op het kruirad was een een koperen plaatje geklonken met de tekst:

    Kruirad

    Gemaakt door  

    Bert & Jente

    d.d. 29–11–1994    (Bert de Ruiter en Jente Gort)

Zie hier voor foto’s.


Juli 2017 Ommer Molendag 2017 en fotowedstrijd  

Zaterdag 5 augustus de vijfde Ommer molendag. Ook een foto-expositie van de uitgekozen foto’s van de wedstrijd met als thema “Wie fotografeert de Ommer molens het mooist”. Voor meer informatie, de uitslag van de fotowed-strijd en de opening zie hier.


13 Mei 2017 Molenboekje en jaarprogramma 

De SOM heeft ter gelegenheid van 5 jaar Ommer Molendag een speciaal Molenboekje uitgebracht met het jaarprogramma met activiteiten van de molens voor 2017.

Het boekje is samengesteld door de molenaar van de Besthmenermolen, Luuk Vogelzang, en het ligt vanaf 13 mei op alle molens, Zie hier voor een online versie.


13 Mei 2017 Nationale Molendag Zie hier voor informatie. hierover.


12 april 2017 De Konijnenbelt en Vilsterse molen stilgezet
De molens mogen niet meer draaien van de gemeente Ommen. De RCE (De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) heeft dit geadviseerd de molen wegens een probleem dat zich zou kunnen voor doen met de in 2015 geïnstalleerde buitenroe. Dit is een zogenaamde gedeelde molenroede. Zie hier voor een verklaring.

In Nederland hebben 48 molens dit probleem met een of twee roeden. Ook de molen in Vilsteren heeft nu twee wieken.


April 2017 Ommer molendag 2017 Zaterdag 5 augustus de vijfde Ommer molendag. Ook een foto-expositie van de uitgekozen foto’s van de wedstrijd met als thema “Wie fotografeert de Ommer molens het mooist”. Voor meer informatie zie het persbericht.


Maart 2017 Beleidsplan molens De Stichting Ommer Molens (SOM) heeft in de vergadering van 6 april het Beleidsplan van de Ommer molens vastgesteld.,


21 februari 2017 Informatieborden bij de molens. Door de SOM zijn nieuwe informatieborden geplaatst bij Den Oord, de Konijnenbelt en de Besthmenermolen. (Bij De Lelie is zo’n bord in mei 2020 gezet.)  Zie hier voor foto’s van het plaatsen.

De borden zelf: De LelieDen OordDe Konijnenbelt en van De Besthmenermolen.


februari 2017 Herstel Besthmenermolen. Door molenmaker Willem Dijkstra uit Sloten is in februari-maart de ingerotte staartbalk en een lange schoor vervangen en een aantal kleinere klussen uitgevoerd. Zie hier voor de foto’s van de actie


26 november 2016 Vrijwilligersbijeenkomst.

Voor alle vrijwilligers van de Stichting Ommer Molens. is er in het Streekmuseum een eindejaarsbijeenkomst.


20 oktober 2016 Molenaarsexamen op Den Oord drie leerling-molenaars zijn geslaagd voor het afsluitend examen.


12 oktober 2016 Besthmenermolen op RTV Oost  

In het programma Overijssel in vogelvlucht van RTV Oost op woensdag 12 oktober kwam vanuit de helikopter de Besthmenermolen in beeld. (In het commentaar ten onrechte de Sint Antonius molen in Eerde (bij Veghel) genoemd.) Zie afbeeldingen uit de uitzending.


10 september 2016 Overijsselse molendag De molens in Ommen zijn open voor bezoek.


26 augustus 2016 Overlijden oud-molenaar Lex Hollak

Op 26 augustus is oud-brandweerman en oud-molenaar Lex Hollak op de dag van zijn 89ste verjaardag overleden. Alle Ommer molens zijn tot zijn begrafenis in de rouwstand gezet.
Zie ook het bericht op de website van OudOmmen


27 aug., 27 sept. 2016 Houtzagen bij Den Oord en Streekmuseum

Bij het Streekmuseum en molen Den Oord was er op deze dagen een demonstratie met een mobiele houtzaagmachine. Zie hier voor meer informatie.


6 augustus 2016 Ommer molendag 2016

Zie het programma en persbericht. Voor een verslag van de dag en voor enkele foto’s zie hier.


Augustus 2016 Verhuur gebouwen bij de Besthmenermolen

De gemeente Ommen biedt de gebouwen bij de Besthmenertol en het gebouw van het voormalige Natuur Informatie Centrum (NICO) te huur aan. Zie website gemeente


17 juli 2016 De fotowedstrijd voor de Ommermolendag gaat niet door. Fotowedstrijd 2016.


11 juli 2016 De Konijnenbeltmolen draait op maandag 11 juli bij de officiële opening van de Bissinghdagen en ook tijdens de Ommer jaarmarkt de volgende dag en de woensdagen tijdens de Bissingh.


6 juli 2016 Afstudeerverslag molens De vijf studenten van de Hogeschool Windesheim presenteren hun afstudeerverslag in het gemeentehuis van Ommen.


21 - 26 juni 2016 De Lelie 170 jaar

In 1846 is door J. Mansier molen De Lelie gebouwd Van 21 - 26 juni werd  dit 170-jarige bestaan gevierd. Zie hier voor het programma, een verslag en voor een interview met de molenaar Anton Wolters.


14 mei 2016 Nationale Molendag De molens in Ommen draaien en zijn open.


1 januari 2016 Nieuwe leden bestuur SOM

Vanaf 1 januari 2016 is de samenstelling van het bestuur van de SOM aangepast. Zie Bestuur


28 november 2015 Molenaarsexamen op De Besthmenermolen

Op zaterdag 28 november zijn drie leerlingmolenaars geslaagd voor het provinciaal examen afgenomen op de Besthmenermolen. Dit betekent dat zij over een half jaar het landelijk examen mogen doen. Dit wordt afgenomen door de vereniging De Hollandsche Molen.


25 nov. 2015 Molenaarsambacht genomineerd als immaterieel erfgoed

Door minister Bussemaker van OCW is het molenaars-ambacht als traditie voorgedragen bij UNESCO. Zie de nieuwsbrief van De Hollandsche Molen


Oktober en november 2015 Cursus molengidsen Den Oord

Op de woensdagen 21 oktober tot 25 november is een cursus gehouden voor opleiding van molengidsen van Den Oord. Voor meer informatie zie hier.


10 oktober 2015 Officiële opening Konijnenbelt

Op zaterdag 10 oktober 14.00 uur is na de restauratie van de molen na het ongeval in augustus 2014 de molen weer heropend door de locoburgemeester van Ommen, de heer Ko Scheele. Zie hier voor meer informatie en voor een verslag met foto’s van de opening.


19 september 2015 Dag Herdenken Geweldslachtoffers

Deze jaarlijkse dag (DHG) wordt dit jaar gehouden in Ommen op zaterdag 19 september.

Op verzoek staan de Ommer molens die dag in de rouwstand. Molen Den Oord draait tijdens de tocht met de linten. Zie voor het programma op www.dagherdenkengeweldslachtoffers.nl


1 augustus 2015 Ommer molendag 2015.

Zie de pagina met meer informatie. Voor de uitslag van de fotowedstrijd op deze dag zie hier.


11 juni 2015 Na het ongeluk op de Konijnenbelt op 16 aug. 2014 is de herstelde roede gestoken (terug gehesen). Zie de foto’s


9 mei 2015 Nationale molendag.


16 augustus 2014 Ongeval op de Konijnenbelt. Zie foto’s. en een analyse van het ongeval.


2 augustus 2014 Ommer molendag 2014. Zie de pagina met meer informatie.


10 mei 2014 Nationale molendag


1 mei 2015: NICO gesloten Het informatiecentrum bij de Besthmenermolen is vanaf deze datum gesloten. De molen blijft open voor bezoek: zie Openingspagina


25 maart 2014 De Konijnenbelt nieuwe roeden

De nieuwe roeden worden in de molen gestoken (erin gehesen). De binnenroede is de herstelde potroede (nummer 1886 uit 1901), de buitenroe is een nieuwe gelaste Vaags roede (nummer 309) . Zie de foto’s waarop de roeden in de molen worden gehesen.


30 augustus 2013 Renovatie Konijnenbelt

Molenmaker Doornbosch is begonnen met het herstel van molen Konijnenbelt. De twee roeden, waaraan de wieken bevestigd zijn, zullen gestreken worden (uit de molen getild) en daarna hersteld of vervangen worden. Zie het bericht in Vechtdal Centraal


12 augustus 2013 Molens in de rouw

Wegens het overlijden van prins Friso zijn de molens in Ommen in de rouwstand gezet. In die stand staat de onderste wiek een stukje naar rechts, als het ware voorbij de molen: gaand. Dat symboliseert dat is voorbij, het is geweest. (In de vreugde- stand staat de onderste wiek een beetje naar links: komend.) De rouwstand blijft gehand-haafd tot de uitvaart van prins Friso.  Zie de foto’s

Friso was sinds 2005 bescherm- heer van de vereniging “De Hollandsche Molen”. Vanaf 1982 had prins Claus die functie.


11 mei 2013 Nationale molendag  Zaterdag 11 mei: nationale molendag. Den Oord, De Lelie en de Besthmenermolen zijn open voor bezichtiging.


20 okt. 2012 De Besthmenermolen 150 jaar De Besthmenermolen is gebouwd in 1862 en dus is de molen dit jaar 150 jaar oud. Viering op zaterdag 20 oktober. → naar pagina


8 sept. 2012 Overijsselse Molendag 2012

In Ommen kunt u drie van de vier molens bezichtigen: De Lelie, Den Oord en de Besthmenermolen. De Konijnenbelt is niet geopend voor bezoek.


12 mei 2012 Nationale Molendag

Van 10.00 tot 12.00 uur wordt in het streekmuseum/molen Den Oord afscheid genomen van Peter Griffioen  als bestuurslid en voorzitter van de Stichting Ommer Molens


23 mrt. 2012 Onthulling nieuwe trap Den Oord

Feestelijke onthulling nieuwe binnentrap molen “Den Oord”. → naar pagina


23 mrt. 2012 Ondertekening beheersovereenkomst Ondertekening beheers-overeenkomst  “Stichting Ommer Molens”  – Gemeente Ommen.  naar pagina


14 mei 2011 Nationale Molendag

Zaterdag 14 mei is het Nationale Molendag. Eén van de activiteiten op die dag is de fietstocht van de historische rijwielvereniging “De Oude Fiets” langs de molens in Ommen. Zie voor verdere informatie het persbericht.


15 jan. 2011 Wisseling voorzitterschap SOM

Per 1 januari 2011 heeft de voorzitter van de Stichting Ommer Molens, Peter Griffioen, zijn functie neergelegd en is per deze datum opgevolgd door Johan Otten.


11 sept. 2010 Overijsselse Molendag 2011

Op de Overijsselse molendag draaien de Ommer molens


aug. 2010 Website: Aangepaste en uitgebreide website


29 mei 2010 Officiële opening Besthmenermolen

Officiële opening herstel maalvaardig maken van de Besthmenermolen. Zie foto’s


7 mei 2009 Website: Website online