De Stichting Ommer Molens

 

Zaterdag 6 augustus Ommer Molendag 2022 en Museum-Doedag

Ommer Molendag en Museum-Doedag op zaterdag 6 augustus met tal van activiteiten

OMMEN - De Ommer Molens en het Historisch Museum Ommen organiseren op zaterdag 6 augustus 2022 weer de jaarlijkse Molendag en Museum-Doedag. Vanaf 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur staan de deuren wagenwijd open van het vernieuwde museum en de vijf molens.  Bij alle molens is dan ook wat te doen; bij de Besthmenermolen is bijvoorbeeld een antieke dorsmachine aan het werk en er wordt ovenvers brood gebakken. De Museum Doedag bij molen Den Oordt wordt een dag met leuke activiteiten waar ook aan de kinderen is gedacht. Bij de Konijnenbeltmolen is draaiorgelmuziek en de expositie van “Kunst onder de Wieken” te bezichtigen. Molen De Lelie bakt pannenkoeken en ook de Vilstersemolen opent deze dag de deuren. Voor alle molens geldt dat de molenaars actief zijn. Tussen de molens is een mooie fietsroute uitgezet.

Samenwerking Ommer Molens en museum

Voor de organisatie van deze open dag die in het tekenen staat van historie hebben de Stichting Ommer Molens en de historische vereniging CCO naar samenwerking gezocht. Door de pandemie is het alweer twee jaar geleden dat een dergelijk evenement gehouden kon worden. De organisatie is dan ook blij dat het weer kan. Afgaande op de publieke belangstelling van de laatste keer wordt ook nu weer veel publiek verwacht op dit gratis toegankelijk evenement.

Vrijwilligers

Voor zowel de molens als voor het museum zijn nog steeds vrijwilligers nodig. De open dag is dan ook bij uitstek geschikt om een kijkje achter de schermen te nemen en wie weet om zich als vrijwilliger op te geven.

Veel te doen te doen op de Molen- en Museum-Doedag

OMMEN - Molens die open zijn en een museum waar van alles te doen is. Het zijn de ingrediënten voor de Molen- en Museum-Doedag op zaterdag 6 augustus in Ommen. De organisatie van deze publieksdag is in handen van de historische vereniging CCO en de Stichting Ommer Molens. De Stichting Ommer Molens is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de molens en het CCO regelt alles in- en rond het Historisch Museum.

Museum-Doedag

Bij het Historisch Museum worden demonstraties gegeven van oude ambachten waarbij het publiek zelf ook aan de slag kan, zoals bijvoorbeeld het op ouderwetse wijze wassen in een wastobbe. De kinderen mogen springtouwtjes draaien bij de touwslager. Voor de jeugd zijn er verder oudhollandse spelletjes. Ook kan er een rondritje gemaakt worden met paard en wagen. De inwendige mens wordt ook niet vergeten met bijvoorbeeld ouderwetse kruudmoes, knieperties, pannenkoeken, watergruwel of boerenjongens.

Vijf molens

Met vijf korenmolens is de gemeente Ommen rijkelijk bedeeld. Bij voldoende wind draaien ze zaterdag ook alle vijf en worden ook verschillende randactiviteiten gehouden. Behalve de Museum-Doedag is er bij molen Den Oordt nog meer spektakel. Er komt een mobiele zaagmachine die bomen zaagt tot planken. Activiteiten bij de Besthmenermolen aan de Hammerweg zijn het dorsen van graan met een antieke dorsmachine en er zijn er bakkers van het bakkerijmuseum uit Hellendoorn voor het bakken van ovenverse broden en koeken. Bij de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg is draaiorgelmuziek en er is een expositie van ‘Kunst onder de Wieken’ te bezichtigen. Bij molen De Lelie aan het Molenpad worden pannenkoeken gebakken en de Vilstersemolen open ook de deuren op deze Ommer Molendag. Tussen de deelnemende molens is een fietsroute uitgezet.

Voor breed publiek

De Ommer Molendag en Museum-Doedag wordt georganiseerd om een breed publiek kennis te laten maken met het cultureel erfgoed in Ommen. Alle molens hebben hun eigen verhaal en bijzonderheden en de molenaars willen er dan ook graag over vertellen. De combinatie van Ommer Molendag en Museum-Doedag is voor het publiek aantrekkelijk doordat het Historisch Museum in een van de Ommer molens is gevestigd.

Impressie van de Molendag en Museum-Doedag in 2019

Een antieke dorsmachine bij de Besthmenermolen in 2019 die ook 6 augustus 2022 van de partij is