De Stichting Ommer Molens

 

Zaterdag 6 augustus Ommer Molendag 2022 en Museum-Doedag

Molen en Museum-Doedag in Ommen een groot succes

OMMEN - Het was zaterdag druk in en rond de Ommer Molens op de Ommer Molen- en Museum-Doedag. Centraal stonden de vijf molens in de gemeente Ommen. Voor de molenaars was er continue werk om de werking van de molens uit te leggen. De drukte zorgde regelmatig voor files op de trapjes in de molen om hogerop te komen. Molen Den Oordt met het historisch museum spande de kroon omdat ook de museumdeuren deze dag open waren om de honderden belangstellenden te kunnen ontvangen. Bovendien was het terrein rondom het museum decor van diverse leuke speelse dingen, zoals bijvoorbeeld het op ouderwetse wijze wassen in een wastobbe. De kinderen mochten helpen een springtouwtjes draaien bij de touwslager, een schilderopdracht maken of een rondrit met paard en wagen.

Dorskast

Bij de Besthmenermolen werd op ouderwetse dorskast graan geoogst en tot pakjes stro verwerkt. Ook waren hier bakkers van het bakkersmuseum uit Hellendoorn actief met het bakken van broodjes. Bij molen De Lelie werden smakelijke pannenkoeken gebakken. Er kon op ouderwets kleren gewassen worden. In de Konijnenbeltsmolen was “Kunst onder de Wieken” te zien en zorgde een met de hand gedraaid draaiorgeltje voor een vrolijke noot.

Ideaal weer

De weersomstandigheden waren ideaal om erop uit te trekken. En dat gebeurde ook massaal. Door de pandemie was het ook alweer drie jaar geleden voor deze zevende Molen- en Doedag georganiseerd kon worden door de Stichting Ommer Molens het de Ommer historische vereniging CCO. Zij waren er dan ook op gebrand om alles uit de kast te halen om de dag tot een succes te maken.

Geslaagde dag

“Het publiek heeft zich heel goed vermaakt. Alles liep ook als een trein. Een heel geslaagde dag, waar de bezoekers graag op af kwamen”, aldus Aldien Pasman, namens het CCO. Johan Otten van de Stichting Ommer Molens sluit zich graag daarbij. Volgens Otten vallen de activiteiten in het vakantieseizoen zodat ook de vele toeristen het mooie van Ommen kunnen zien.


Op de site van ommenaar.nl staat een impressie van de drukte bijde molens.


Op youtube staat een filmpje van Vechtdal TV over de activiteiten bij de verschillende molens en over het met de hand gedraaide en zelf gemaakte orgeltje van Rein Vos van Avezathe bij De Konijnenbeltsmolen:

https://www.youtube.com/watch?v=1y0ldZIm4_QDrukte bij de Besthmenermolen

Op De Konijnenbeltsmolen: jong geleerd, oud gedaan

Activiteiten bij Den Oordt

Het draaiorgeltje bij de Konijnenbeltsmolen. In de verte is Den Oordt nog net te zien.